2017-07-24

Kalandozások kora - 5. rész

kalandozások kora

Salzburg, 2015. tavasz, városnézés

Nyugdíjas

Salzburg három dologról nevezetes:


  • Mozart szülővárosa
  • Zenei fesztiválváros (Salzburgi Ünnepi Játékok)
  • Itt forgatták a világ egyik legsikeresebb filmjének tartott „A muzsika hangját”


Ott tartózkodásunk néhány napja alatt igyekeztük a legismertebb látványosságokat megnézni:


  • A Mirabell kastélyt és főleg a színpompás virágokkal teleültetett kertjét.
  • A várat (Hohensalzburg), ahová siklóval is fel lehet jutni.
  • A hellbrunni kastélyt, melynek parkjában 400 éves(!) vízi játék található. Ide érdemes esernyővel vagy esőkabátban menni, mert a látogatókat nem kímélve, teljesen váratlan pillanatokban beindulhat egy vízköpő, egy szökőkút, de az áldás egy kőasztal melletti ülőhelyen alulról is jöhet… Eredetileg a hercegérsek vendégeinek szórakoztatására szolgált, csakúgy, mint a makett méretű mechanikus színház, mely indítása után rengeteg aprócska ember és állatfigurát mozgat élethű módon.
A hellbrunni kastély parkjában áll "A muzsika hangja" pavilon, melyet a Leopoldskron kastélynál állítottak fel a szerelmi jelenetek forgatására.
  • A német határhoz közeli Untersberget, ahol az 1320 m szintkülönbséget az Unterbergsbahn drótkötélpályás felvonóval (lanovka) küzdhetjük le.
  • A Salzach folyót átszelő hidakat (az egyik korlátján szerelmespárok lakatjainak tömkelege).
  • stb.


Csak kiegészítésül: RailJet-el utaztunk (bő ötórás út) 4 napig érvényes kedvezményes retúr kirándulójeggyel.  

Bécs, városnézés több alkalommal

Nyugdíjas

Nem véletlenül hagytam utolsóként Bécset. Több alkalommal jártunk ott, így hosszabb időszakot fog át.


Legelőször 1988-ban, egy soproni nyaralás során egy 1 napos buszos kirándulás keretében, az akkor 9 éves gyerekeinkkel. (A világútlevelet akkor már bevezették, és  még néhány hónapig állt ugyan a vasfüggöny, de a Fertő tóhoz lejutáshoz még határsáv engedély kellett, viszont már a kutya sem nézte a papírokat.)


Nos, a városnézésen túl a fő úticél – mily meglepő - a Mariahilfer Strasse és a Shopping City Süd. Hát volt min csodálkozni, szinte megszédültünk a Shopping City bődületes árukészletét látva. Jut eszembe, akkor még volt vámvizsgálat, reggel az idegenvezetőnk azt javasolta, hogy visszafelé ajánlatos a vámosoknak egy két dobozos sört és/vagy egy karton Marlborot „ajándékozni”. Mi is betartottuk ezt a kérést. Hazafelé, amikor a vámosok felszálltak a buszra, a mi drágalátos Peti fiúnk jó hangosan megkérdezte: „Apu, mikor adjuk oda a vámosnak az ajándékot?”

A továbbiakban szinte minden variációban jártunk Bécsben: kocsival Sopronból (Schönbrunn), vonattal Sopronból, busszal Budapestről (éppen egy vasutassztrájk miatt nem vonattal), többször is RailJet-el Budapestről.


És természetesen majdnem minden alkalommal (tavasszal, ősszel, kora télen) a szokásos látnivalók: a Hofburg, a Ring, a Stephan’s Dóm, az Opera, a Práter, az Albertina, a Kartner Strasse, a Belvedere kastély, …


Itt említem meg, hogy a Kartner Strasse egyik mellékutcájában, a Maysedergasse-n van egy önkiszolgáló (vagy inkább svédasztalos) Rosenberger Restaurant, ahol igazi bécsi szeletet és Sacher tortát lehet enni.  (Vigyázat: nem ócsó a hely! A Rosenberger egyébként egy autópályák mentén üzemelő étterem hálózat.)


Legutóbb tavaly voltunk két napra, az adventi fényeket (nem a tömeget!) megnézni.

Nyugdíjas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Előre is köszönjük !
(az Ismeretlen / Unknown hozzászólásokat csak akkor publikáljuk, ha a kommentelő az üzenetben azonosítja magát a nevével)

Az elmúlt 30 nap slágerei