2017-06-20

Unokázás ... "... fülembe forró ólmot öntsetek..." (I. rész)

tiporgyatok meg durván, gazul, lehet nevetni

Nézve, hallgatva friss nyugdíjas ismerőseimet, barátaimat, felvetődik bennem a kérdés, hogy:

"mi már csak ezt tudjuk csinálni ?"


Nyugdíjas

Még mielőtt keresztre lennék feszítve, közlöm, hogy teljesen megértem azokat, akik friss nyugdíjasként, tengernyi (??) szabadidővel rendelkezvén, a kisunokák felé fordulnak és megpróbálják behozni azt a sok munkával töltött időt, aminek következtében talán el kellett hanyagolniuk a feltörekvő nemzedéküket.
De ebben a kérdésben is mértéktartást javasolnék, mint most már 1+1+0.5=2.5 nagypapa.
(az 1+1 a másodszülött lányom, Vikus néni révén, a 0.5 vice a sales fia révén jött össze. Végem ! Csupa nő !)
 
Nyugdíjas

Néhány általam tapasztalt feszültség- és veszélyforrás:
  • egyrészt legalább 3, a mai értelemben vett generációt kell visszafelé ugranunk - 1 a gyerekeinkkel, +2 pedig az unokával szemben - mivel mostanában nagy a divatja a kései szüléseknek. Ez persze érthető, hiszen a nőknek is más követelményeknek kell megfelelniük, gondolniuk kell a saját életükre, szakmai munkájukra, karrierjükre is
  • a nagyszülők gyakran feleslegesen túlkompenzálják a kérdést, mindennel el akarják halmozni a piciket (legyen neki könnyebb, mint nekem volt)
  • ennek következtében elkezdik tornyozni a sok csokit, ruhát, játékot, aminek jelentős részét úgyis más eszi meg (vej, vagy a meny, kutya, macska, tengerimalac 😂), ill. durvább esetben kidobják, elajándékozzák. Persze eközben a szülők vadul hallgatnak, vagy kegyesen hazudnak: "köszönjük anyuka/apuka, de jó, mert akkor már 10 pár van ebből a cipőből !"
  • a feleslegesen vett ruhákat, cipőket a picik hamar kinövik és a kivagyiságból vett márkás cuccok hamar az FKF gyűjtő teherautójának a vezetőfülkéjében kötnek ki 
A kisgyereknek pedig nem márkás ruhákra, hanem szüleik szeretetére és odafigyelésére van szükségük, mert az a fontos a személyiségük fejlődésében ! Hol van már az az időszak, amikor egy kedvenc kis barna maci képes volt betölteni a mostani építő, fejlesztő játékok, a divat filmsorozat figurák és az anorexiás babák helyét ?! És az ütött-kopott, de guruló rollerekről már nem is beszélnék.

Régi kedvencek: 
  • hegedülő kismalac (hátul a lemezkulcs forgott)
  • piros, felhúzható, kormányozható, sebváltós kabrió kisautó
  • lemezárugyári tejes autó
  • lendkerekes kismotor
  • fejnyomás után induló lendkerekes autó
  • műanyag rakétakilövő
  • nyelvet nyújtogató pléh takarékpersely
  • fadeszka 4 golyóscsapággyal, cukorspárgával irányítva, azaz a "gágyé"
De újra előkerültek a retro stílus következtében.

1 megjegyzés:

  1. Gabi bácsi! Biztos ismered azt a bölcs mondást, mely szerint a nagyszülők és az unokák azért értik meg egymást olyan jól, mert közös az ellenség... Erről ne feledkezz meg!

    VálaszTörlés

Előre is köszönjük !
(az Ismeretlen / Unknown hozzászólásokat csak akkor publikáljuk, ha a kommentelő az üzenetben azonosítja magát a nevével)

Az elmúlt 30 nap slágerei